Skip to main content

Biografija ansambla

Obdobje pred letom 1981

Vse se je začelo z ustanovitvijo ansambla Slap, ki je imel prvi nastop na rojstnodnevni zabavi za Tonijev 18. rojstni dan. Zabava je bila v prostorih zapuščene hiše v Starem trgu ob Kolpi, katero so preuredili starotrški mladinci v nekakšen mladinski dom. Ansambel Slap so ustanovili Toni Verderber, Pavel Šterk in Zdravko Gorjup. Vaje so imeli na podstrešju pri Toniju doma. Ker so bili že takrat zaljubljeni v reko Kolpo so si izbrali ime »Slap«. Kmalu se je razvedelo, da so v Starem trgu mladinski plesi z domačim ansamblom in vsako soboto so bili mladinski prostori nabito polni. Naslednje leto so že igrali po domačih veselicah. Toda kmalu so prihajali pozivi za služenje vojaškega roka. Najprej je odšel Toni, potem Pavel in nato Zdravko. Tako je bilo delovanje ansambla prekinjeno.

Obdobje 1981-1986

Leta 1981 sta se Toni Verderber in Pavel Šterk ponovno dobila in ustanovila ansambel. Toni je pel glavni vokal in igral na harmoniko, Pavel pa je prevzel Ansambel Tonija Verderberja leta 1983Ansambel Tonija Verderberja leta 1983bas kitaro. Ker je Zdravko takrat še služil vojaški rok, je Toni za ritem kitarista in drugi vokal povabil k sodelovanju Jožeta Kastelca. Tako so imeli klasični trio (harmonika, bas kitara in ritem kitara), predvsem pa sta se zelo dobro ujemala Tonijev in Jožetov vokal. Prihajati so začela števila vabila za igranje na veselicah, in prva je bila ravno v Starem trgu ob Kolpi istega leta. Ker imena ansambla še niso imeli, je takratni predsednik gasilskega društva Stari trg ob Kolpi, g. Štajdohar, napisal na plakat »Zabaval vas bo ansambel Tonija Verderberja!« in pri tem imenu je tudi ostalo. Leta 1984 so se prijavili na radijsko oddajo »Kar znaš to veljaš« s prvo Tonijevo avtorsko skladbo »Prvi poljub« in zmagali. Toni je že prej večkrat igral s Sodevskimi tamburaši in se mu je zdel zven tamburice s harmoniko dobra kombinacija, zato je pozneje ansamblu dodal še ta inštrument. Tako so zraven »običajnega tria« imeli še tamburico, kar jih je povsem ločilo od ostalih narodno-zabavnih ansamblov. Takrat so bili nekaj povsem novega. Toni je kmalu začel ustvarjati avtorsko glasbo. Navezal je stik je z črnomeljčanko Faniko Požek, ki je napisala lepa besedila in nastale so prve pesmi. Da pesmi ne bi šle v pozabo, so se leta 1986 lotili snemanja prvega albuma Vračam se domov. Album so snemali pri g. Josipu Goršetu v Črnomlju in ga izdali v samozaložbi. Pri snemanju albuma so sodelovali z g. Silvestrom Mihelčičem in v aranžmaje vključili tamburico.

Obdobje 1987-1991

Po presenetljivem uspehu albuma Vračam se domov so se na pobudo g. Sandija Pirša lotili ponovnega snemanja albuma. Nastalo je šest novih skladb, pet jih je ostalo enakih kot na prejšnjem albumu. Snemanja so se lotili v snemalnem studiu Pasadena pri g. Podbevšku v Prečni, album pa so poimenovali Vračam se domov 2. Pri snemanju jim je kot producent pomagal g. Tomaž Maras. Ta album je izdala založba Studio D.
Prišlo je povabilo za igranje slovenskim zdomcem v Stuttgartu in tako se je pojavil problem, primernega oblačila za nastopanje. Nekajkrat so že nastopili v beli belokranjski noši, vendar to nekako ni šlo skupaj saj so bili mnenja, da ne igrajo ljudske glasbe. Po predlogu Tonijeve žene Irene so naredili uniformo z elementi poljanske narodne noše. Srajce iz domačega platna z belokranjskim vzorcem (pozneje so jih še okrasili z uvezenim emblemom ATV), črni telovniki z rdečo obrobo, hlače in čevlji pa bolj sodobni.
K sodelovanju so povabili tudi črnomaljskega glasbenika, trobentača Toneta Kralja, ki je potem sodeloval z ansamblom vse do leta 1988. Istega leta so se tudi prijavili na znameniti Ptujski festival s skladbama Semiška gora in Grem na prejo, opravili avdicijo in na festivalu doživeli lep uspeh. Predvsem so bili atrakcija zaradi dveh tamburic, na katere sta igrala Silvester Mihelčič ml. in Borut Klobučar, ki je kasneje postal tudi stalni član ansambla.
Na povabilo g. Borisa Kovačiča so leta 1989 v studiu Helidon, v Ljubljani, posneli album Pri nas Belokranjcih. G. Boris je bil producent, tonski mojster in snemalec pa g. Vinko Rojc in g. Milan Zrimšek. Za tem so posneli TV oddajo in videokaseto z istim naslovom, ki je bila velika glasbeno-video uspešnica. Zasnovana je bila kot dinamična glasbena oddaja z intervjujem članov ansambla, ter videospoti skladb iz prej omenjenega albuma. Vodila jo je ga. Barbara Jerman, režiral pa g. Jože Kloboves. Za video produkcijo je poskrbel studio Kobe. Avdio in video kaseta sta izšli pri založbi RTB. Pesmi s tega albuma (Čaša sreče, Pri nas Belokranjcih, Zvezde nad Vrhgoro, …) so postale velike uspešnice. Začelo se je tudi sodelovanje s piscem besedil in voditeljem nekaterih njihovih nastopov g. Tonijem Gašperičem.
Z isto snemalno ekipo so leta 1991 posneli v Studiu 14 še nov album z naslovom Staro vino star prijatelj. Izdan pa je bil pri založbi Fonia. Tudi s tega albuma je nekaj uspešnic: Staro vino, star prijatelj, Lepa so jutra, itd. Tamburico je snemal g. Dušan Šuštar, ki je v tem letu tudi nadomeščal Boruta Klobučarja, ker je bil na obveznem služenju vojaškega roka.

Obdobje 1992-1996

Leta 1992 se je za ansambel začelo daljše sodelovanje z založbo Sraka in snemalnim studiem Metulj. Sestavila se je tudi snemalna ekipa, ki je sodelovala kar dolgo časa v isti zasedbi. Producent je bil Marjan Turk, snemalca in tonska mojstra pa sta bila Marko Pezdirc in Toni Burkat. Že leta 1992 so posneli v studiu Metulj nov album z naslovom Nič ni lepšega in kmalu za tem, leta 1993, še kompilacijski album Naši uspehi, kateri je doživel kar dober uspeh saj je bil izdan v srebrni nakladi. Prišlo je leto 1995 in z njim tudi album Pojdi z mano, ki je bil tudi zelo dobro sprejet med poslušalci. Izšel je v zlati nakladi.
Konec leta 1996 je ansambel prvič v Kulturnem domu v Črnomlju organiziral samostojni koncert, ki so ga po koncertu poimenovali koncert Ob letu Osorej ali skrajšano - KOLO. Koncert je postal tradicionalen.

Obdobje 1997-2002

Pričelo se je sodelovanje s piscem besedil gospodom Ivanom Sivcem s katerim so ustvarili eno večjih uspešnic Kruh ponoči spi, ki je izšla leta 1997 na albumu z naslovom Gospodična. Album je bil prav tako izdan v zlati nakladi. Že leta 1996 je prišlo do dogovora o Ameriško - Kanadski turneji in tako se je ansambel leta 1997 odpravil na prvo večjo turnejo po Ameriki in Kanadi. V tem letu je tudi resno zbolel kitarist Jože in ga je za nekaj mesecev zamenjal g. Toni Burkat.
Spet se je nabralo dovolj skladb in tako so posneli nov album z naslovom Zibka, ki je izšel leta 1999.
Z letom 2000 pa je prišlo do sprememb kar se tiče snemanja, saj je Toni postavil svoj snemalni studio. Od takrat naprej ansambel snema albume v domačem studiu. Posledično se je spremenila tudi snemalna ekipa, ki je kar v ansamblu samem. Producent in snemalec je Toni. Leta 2001 je bil posnet album Teci, teci, Kolpa moja. Istega leta se je ansambel odpravil na drugo večjo turnejo po Kanadi. Leta 2002 se je pričelo in tudi končalo snemanje novega prihajajočega albuma. Na tem albumu se je začelo tudi sodelovanje s tekstopiscem g. Ivanom Malavašičem. 

Obdobje 2003-2006

Leta 2003 je izšel album Pisanice, ki je bil prvi album ansambla izdan pri založbi Zlati zvoki in hkrati tudi zadnji na katerem je tamburico snemal Borut Klobučar, saj je ansambel zapustil konec leta 2003 na tradicionalnem koncertu ansambla (KOLO). To je bil tudi njihov zadnji skupni nastop.
Pozimi leta 2004 se je ansamblu pridružil Domen Verderber, sin Tonija, ki je prevzel vlogo tamburaša. Kmalu za tem pa še Dušan Vrlinič, ki pa je postal klaviaturist in spremljevalni vokalist. Leta 2005 je ansambel izdal album z naslovom Pobarvala sva liste, katerega je že posnela prenovljena zasedba ansambla. Ta album je prav tako izšel pri založbi Zlati zvoki. Naslednjega leta je ansambel posnel in izdal kompilacijski album z naslovom Žarek spomina. Posebnost tega albuma je, da so na njem samo skladbe za katere je besedila napisal Toni Gašperič. Istega leta poleti se je ansambel že tretjič odpravil na večjo turnejo po Kanadi.

Obdobje 2007-2012

Tako kot je ansambel posnel kompilacijski album s skladbami za katere je besedila napisal Toni Gašperič, je to storil tudi s skladbami za katere je besedila prispevala Fanika Požek, ki so leta 2008 izšle na drugem komplacijskem albumu z naslovom Čaša sreče. Naslednje leto poleti je izšel album Vem za deželo z novimi skladbami in konec leta še tretji kompilacijski album Kruh ponoči spi z besedili Ivana Sivca.
Konec avgusta 2011 je ansambel zapustil dolgoletni član-baskitarist Pavel Šterk. Že meseca septembra pa se je ansamblu pridružil basist in vokalist Tomaž Zorko.
Meseca septembra leta 2012 so pripravili velik jubiljeni koncert v ljubljanskih Križankah in tako počastili 30 letnico delovanja ansambla.