Skip to main content

Toniju Gašperiču v slovo

Toni Gašperič na koncertu v Križankah leta 2012Toni Gašperič na koncertu v Križankah leta 2012

Vse se je začelo leta 1987, ko smo se prvič prijavili na Ptujski festival. S Tonijem sva po srečnem naključju prišla v kontakt in se dogovorila o sodelovanju.

Z njegovimi teksti, Semiška gora in Grem na prejo smo uspešno nastopili na tem festivalu. Takoj je nastala trdna naveza in kmalu mi je poslal besedila, Pri nas Belokranjcih in Sem hodil po vasi. Odlično sva se ujela in z vso zagnanostjo nadaljevala. Kmalu so nastale pesmi: Lepa so jutra, Staro vino-star prijatelj in tako naprej do Stopinje v snegu, Zibka, Gospodična, Kepica, Pisanice, Teci, teci, Kolpa moja..., Pobarvala sva liste, itn., vse do zadnje Če imaš me res rad. Vse skupaj 43 besedil.

Toni Verderber in Toni GašperičToni Verderber in Toni GašperičToni je bil dejansko član našega ansambla. Poleg pisanja besedil je tudi vodil naše koncerte, napisal veliko člankov, skupaj smo sodelovali na raznih TV oddajah in bili smo skupaj tudi na prvi turneji po Kanadi in Ameriki, ter Švici. Bil je človek od katerega sem se veliko naučil, cenil je iskreno prijateljstvo, to pove v pesmi Prijateljev ne štej. Imela sva podobne poglede na našo Belo Krajino, na lepote narave, dobroto ljudi. Skupaj sva bila imenovana za Ambasadorja doline reke Kolpe.

In prišel je ta trenutek, ko si nas zapustil, toda to je le fizično. Tvoje misli, tvoji nasveti, tvoje pesmi, bodo ostale za vedno. A vseeno, ostala bo globoka praznina. Pogrešali bomo tvoj optimizem, tvojo vedrino in tvojo modrost, pogrešali bomo tebe. Dragi Toni, v mojem srcu in v srcih članov mojega ansambla boš ostal za vedno. Hvala ti za vse.

Toni Verderber